• Artist Studios

    Chelsea, London

    • Date:
    • 2015
    • Client:
    • Private
    • Floor Area:
    • 500m2
    • Photographer:
    • Catherine Gratwicke
    Brave design and fine detailing undoubtedly eased the path through planning and resulted in an elegantly understated building of the highest standard.

    Artist Studios
    Chelsea, London

    After careful negotiation planning permission was granted for the restoration and extension of this spectacular Grade II listed building, containing artist studios formerly occupied by renowned painters James Whistler, Augustus John, John Singer Sargent and frequented by Oscar Wilde. American artist Nelson Shanks is known to have painted the portraits of Diana Princess of Wales and Margaret Thatcher here also.

    The project is to create a unique 5000 sq ft apartment including a new contemporary subterranean link beneath the re-landscaped garden in this tranquil Chelsea setting.

    Construction and Interior Design of this project was completed in June 2016.

    IMG_1566
    the-studio-teracotta_7795
    the-yellow-room_127
    yellow-room_20
    titest_aug_225
    yellow-room-table_473
    the-library_376
    titest_aug_204-sculp
    walled-garden_007
    stairwell-in-shade_34
    home-cinema_332-edit
    bedroom-details_220
    bathroom_305
  • New gallery and apartment building

    Mayfair, London

    • Date:
    • 2015
    • Client:
    • Private

    New gallery and apartment building
    Mayfair, London

    Studio Mackereth has been appointed to design a new art gallery and apartment building opposite the Connaught Hotel in Mayfair. This is an exciting opportunity to design a contemporary building of the highest quality which sits comfortably within the prestigious context of the Mayfair Conservation Area.

    Construction of this exciting project is due to complete in 2018.

    3245-view-02-day-rev-e
    3245-lower-gf-gallery
    3245-ground-floor-gallery-with-person
    3245-ground-floor-gallery-vignette
  • Castle in the Dolomites

    Italy

    • Date:
    • 2016
    • Client:
    • Private
    Our project will benefit from their considerable expertise combined with a signature dose of pixie dust and pragmatism. Client

    Castle in the Dolomites
    Italy

    img_8996
    img_8799
    img_8881

     

    We have been appointed to refurbish part of a 14th century fortified castle perched on a rock face in the South Tyrol near Bolzano. The challenge of the project is to carefully unpick the layers of this charming building to understand its ancient history and to create a unique residence which celebrates its fairytale character whilst sensitively transforming and adapting it for life in the 21st century.

  • The Postmen’s Sorting Office

    London

    • Date:
    • 2015
    • Client:
    • Private

    The Postmen’s Sorting Office
    London

    The studio has made a full planning application to provide a mixed-use development of commercial and residential units.

    The proposals are the product of detailed discussions with the Local Authority to ensure a design approach for the apartments, which is suitably contemporary in its architectural style whilst being sensitive to the adjacent listed building. The challenge has been to unlock the potential of this backland site with a careful refurbishment of a fondly regarded local landmark in London’s Kentish Town to provide new-build residential apartments to the rear.

    proposed front elev
  • Albemarle Street apartments

    Mayfair, London

    • Date:
    • 2015
    • Client:
    • Albemarle Street Holdings
    • Photographer:
    • James Harris
    Is it gorgeous? Sure. Would I like to live there? Yes, please. Are billionaires finally getting their taste together? Perhaps. It’s borderline perfect. Giles Hattersley, The Sunday Times

    Albemarle Street apartments
    Mayfair, London

    Behind this handsome Beaux-Arts facade in the heart of Mayfair, The Mellier includes five voluminous lateral modern apartments and one extraordinary penthouse overlooking the rooftops of London. Studio Mackereth have been appointed as Interior Designer and Creative Direction for each of these spectacular apartments and the lobby including sourcing of all fabrics, rugs, lamps, contemporary as well as vintage furniture and works of art. A free-standing folding walnut screen has been designed specially for this project.

    1_1 MasterComp1CF010172
    2_JRH9829_STCH1X_VJG4_VJH5F_M
    _JRH1152_STCH1_JG_HK2_VJH2F_L1
    _JRH0984_STCH2_JG2_HK2F_L1
    _JRH7149_STCH1_JGF_L2B
    _JRH1739_JG1F_M
    _JRH7723_STCH1_JG2_VJH12F_M
    _JRH1514_JG1F_M
    _JRH7982_JGF_M
    _JRH4133_JG1_VJH3F_S

     

     

  • Four Seasons TriBeCa apartment

    New York

    • Date:
    • 2016 currently on site
    • Client:
    • Private
    We love her exquisite taste, sense of style, creativity and architectural savvy as much as we love her practical approach to our projects - we know we are in good hands on all fronts with Sally and her team. Client

    Four Seasons TriBeCa apartment
    New York

    dsc06528

    This interior refurbishment of an apartment shell includes new finishes, bespoke joinery and specialist lighting.  Studio Mackereth are also sourcing all loose furniture and art works providing a full interior design service for this repeat client.

  • House in a secret garden

    SW1, London

    • Date:
    • 2015
    • Client:
    • Private
    • Value:
    • Witheld
    • Floor Area:
    • 320m2
    They are not formulaic but care passionately about each commission and the resultant design of the house is refreshingly individual and truly bespoke for me Client

    House in a secret garden
    SW1, London

    We are thrilled to have been given the unusual opportunity to design an entirely new build contemporary house for a private client in central London. Accessed via a concealed doorway set into a brick wall at the end of a mews, the house has been conceived as a fluid series of dramatic spaces and wraps itself around a secret and tranquil urban garden.

    secret-garden
  • House

    Little Venice, London

    • Date:
    • 2011
    • Client:
    • Private
    • Value:
    • Withheld
    • Floor Area:
    • 330m2
    • Photographer:
    • Richard Powers
    So much thought, intelligence and passion is here… it’s so inventive and quite magical. John Pawson

    House
    Little Venice, London

    LittleVenice_Living2
    LittleVenice_Living1
    LittleVenice_Library1
    LittleVenice_Exterior2
    LittleVenice_Exterior1
    LittleVenice_Dining1
    LittleVenice_CoachHouse2
    LittleVenice_CoachHouse1

    “It’s dramatic yet still feels like a home because it is full of personality with so many interesting features and such attention to detail. I also like the intelligent use of light. I’d like to live there myself – is it for sale?”
    Sir Terence Conran

    A discreet door in a side wall off a quiet side street provides the entrance to this intriguing house dubbed ‘The Thunderbird House’ on account of its huge pivoting hydraulic glass wall which opens onto an enclosed garden.

    At the rear of the site a former industrial workshop was demolished whilst at the front the unassuming brick Victorian coach house was retained and restored. The rest of the house has been newly built in black zinc and glass breakin stark contrast to its traditional white stucco neighbours.

    There is a deliberate duality about the look and the mood in the private and public areas of the house which reflects in the architectural details employed. A monumental pivoting brick wall concealed in the engineering brickwork links these two contrasting worlds.

    The sleeping quarters are set in a theatrical dark space with dramatic double height paneled walls lit by a 1960s cast glass chandelier. Windows to a large mezzanine bathroom become opaque at the flick of a switch for instant privacy from the outside world.

    A slab of structural glass in the floor of the main living space hints breakat an underground library and screening room below. Here a chestnut leather conversation pit is sunk into the floor embraced by a soft glow from the lighting of the surrounding shelves of books and artifacts.

    In place of slick hi-tech solutions, the structure and mechanics are overtly on show; steelwork is left rusted and raw; exposed engineered winches and cable mechanisms add an eccentric kinetic industrial quality to the house.

    • Winner of The Daily Telegraph British Homes Awards 2011 Interior Design Category
    • Finalist in the New London Awards 2011
    • Finalist in the World Architecture News Interior Design Awards 2011

  • Three Beach Houses

    Zanzibar, Tanzania

    • Date:
    • 2014
    • Client:
    • Private
    • Value:
    • Withheld
    • Floor Area:
    • 3.5 acres
    ‘Luxury’, ‘modern’, ‘delicate’ and ‘discretion’ are not usually words that belong in the same sentence. Studio Mackereth has addressed all these qualities to make places, objects and spaces that feel special. Deyan Sudjic, Director, Design Museum, London

    Three Beach Houses
    Zanzibar, Tanzania

    photo 3.6
    07b
    11

    The exotic island of Zanzibar lies off the east coast of Tanzania in the Indian Ocean. Famous for once being the spice trading centre of East Africa it was also the last place to abolish the slave trade.

    The proposal is to construct three unique villas with a large swimming pool and staff accommodation nestling amongst landscaped gardens on this remote sloping site overlooking the beautiful indigo waters of the Indian Ocean. This is an eco-friendly project which makes every effort to minimise its ‘footprint’ in this naturally wild and entirely unspoiled setting. With no mains services to the land we will be using solar power and water harvesting and recycling to maximise the natural resources of the location.

    The Plantation House references breakthe architectural vernacular of some of the Sultans’ palaces on the island. The Tree House is built on stilts with interconnecting pulleys and wooden bridges spanning between the various cantilevered decks. The Beach House is inspired by a spider conch shell often found washed up on the coral sand. Although all distinctly different in form, common to each of the houses is the use of traditional materials and simple construction techniques.

    Houses here have no need for glass windows, openings instead have timber shutters. Whilst the majority of rooms have a thatched roof for shade, the side walls are fully open to the elements to take advantage of the cooling effects of the breeze from the Indian Ocean.

  • House and 
Studio

    Kings Cross, London

    • Date:
    • 2014
    • Client:
    • Private
    • Value:
    • Withheld
    • Floor Area:
    • 850m2

    House and 
Studio
    Kings Cross, London

    planning overview2
    KX-sketches4

    This development encompasses two derelict Victorian brick-built stable buildings surrounding a cobbled courtyard, which originally accommodated horses transporting goods for The Midland Railway at nearby King’s Cross. The front building, facing the street, is to become a small house and two floors of office space. The rear building is to be extended to become a five-bedroom house with hidden courtyard gardens.

    The new additions are designed to deliberately contrast with the existing Victorian brick podium from which they emerge using a reduced palette of two industrial materials – dark patinated steel panels and cast glass. This will form a simple ‘skin’ to the roofs and walls of the buildings. breakStructure as well as rainwater gutters and pipework will be concealed from view behind this envelope to enhance the simple sculptural quality of this new monolithic form.

    Bringing natural daylight to the interiors in a way that is sensitive to Victorian buildings that were originally dark stables is one of the main design challenges of this dense urban site on the edge of the exciting area of inner-city regeneration at King’s Cross.

  • The Lighthouse

    Norfolk

    • Date:
    • 2012
    • Client:
    • Private
    • Value:
    • Withheld
    • Floor Area:
    • 230m2
    • Photographer:
    • Simon Upton, Will Eckersley
    Rather than replicating the original conical structure, Mackereth accessed her inner Brunelleschi to conjure up a wonderful glazed dome. Matt Gibberd, The World of Interiors

    The Lighthouse
    Norfolk

    Lighthouse1
    Lighthouse2
    Lighthouse3
    302 - 40r
    302 - 83r
    302 - 255r

    This eighteenth century lighthouse was featured in the original text of Robinson Crusoe. It has been sensitively converted for residential use with a new single-storey glass and timber extension and a newly landscaped garden.

    A new steel and glass lantern with a domed roof has been added at the top of the tower with curved wrap-around seating and a sleeping platform with dramatic 360-degree panoramic views of the Norfolk countryside, the sandy beach and the North Sea beyond.

  • Mews House

    Hampstead, 
London

    • Date:
    • 2011
    • Client:
    • Private
    • Value:
    • Withheld
    • Floor Area:
    • 250m2
    The 18th-century house morphs into a space that is utterly contemporary, saturated with natural light, and dotted with architectural surprises. Lisa Grainger, Telegraph Magazine

    Mews House
    Hampstead, 
London

    Julian
    Julian
    Julian
    Julian
    Julian
    Julian
    Julian
    Julian

    Although from the outside this former stable looks like any other two-storey mews house in this cobbled street, inside it has been completely gutted. A basement has been dug out, an attic converted and the interior transformed into a spacious four-storey family home.

    Double-height spaces, skylights and a section of glass floor allow natural light to flood into the space. Doors fold and walls slide to allow for an easy fluidity of interconnected spaces and also to maximise and conceal storage.